Yaşar Tunagür Hocaefendi

Onun yaptığı o coşkun konuşmalar, o güne kadar duyduğum en içten ve en samimi konuşmalardı. Hutbelerinde muhakkak sahabeden örnekler verirdi. Ben zaten sahabe aşığı idim. Bu da beni onu dinlemeye koşturan sebeplerden biriydi.

  • @YasarTunagur

  • Kategoriler

  • Güncelliğini yitirmiş bazı konular kaldırılmaktadır (Ücetsiz site olmasından dolayı kısıtlama yapılıyor) anlayışınız için çok teşekkürler
    Sitemizdeki linkleri veya Videoları açamayanlar Dns lerini 208.67.222.222 208.67.222.220 Yapsınlar

AHLAKLA ilgili soru ve cevaplar

Posted by tunagor 17/08/2010

Soru 1 : Rasulüllah (s.a.v.-’e göre en kötü dügün yemegi hangisidir? Cevap : Zenginlerin çagrilip, yoksullarin davet edilmedigi dügün yemegidir.

Soru 2 : Islam’da çocuk terbiyesinin üç ana esasi nedir? Cevap : a- Çocugu zararli etkenlerin tahribatindan uzak tutmak. (Ahlaksiz çevre, kötü arkadas) b- Basta anne ve baba olmak üzere tüm büyüklerin iyi örnek olmalari. c- Iyi örnek olmayi, yumusak olmayi, sevgiyi, saygiyi, hosgörüyü tatbikatla ögretmek ve yasatmak. d- Tüm verilecek terbiyenin Islam’in müsaade ve tesvik ettigi ölçüler çerçevesinde olmali.

Soru 3 : Çocuk terbiyesinin en etkili ve zorunlu yas dönemi hangisidir? Cevap : 0-6 yas arasidir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.-’e çocugunu ilim ögretmek için getiren sahabeye çocugun yasini sorduklarinda aldiklari cevap alti yas olunca Allah’in Resulü (s.a.v.) in cevabi: “Geç kalmissin” olmustur.

Soru 4 : Insanin kendi nefsine karsi görevleri nelerdir? Cevap : a- Bedenini terbiye etmek. Çünkü: “Kuvvetli mü’min, zayif olan bir mü’minden hayirlidir.” b- Sagligi muhafaza etmek. “Ölümden baska her derdin bir devasi vardir.” c- Vücudunu yipratacak seylerden kaçinmak. d- Iradeyi kuvvetlendirmek. Hakki kabul edip, haksizligi ve zarari ret etmek ve taklit etmemek. e- Akli ve zihni irfan nurlariyla aydinlatmak.

Soru 5 : Erkegin hanimina karsi görevleri nelerdir? Cevap : a- Onunla güzel geçinmek, onu korumak ve onu gözetmek. b- Onun geçim ihtiyaçlarini üstlenmek ve karsilamak. c- Dogruluk, güzellik ve sadakatten ayrilmamak.

Soru 6 : Kadinin erkegine karsi vazifeleri nelerdir? Cevap : a- Kocasinin dine uygun emirlerini yerine getirmek ve ona itaat etmek. b- Kocasinin namus ve serefini korumak. c- Bulundugu hale kanaatkar olmak. d- Israftan kaçinmak. e- Ev hanimi olacak sekilde hareket etmek.

Soru 7 : Evladin ebeveyne (anne ve babaya- karsi sorumluluklari nelerdir? Cevap : a- Saygi gösterip itaat etmek. b- Anne ve babaya karsi “ÖF” bile dememek, onlari incitmemek. c- Onlarin ihtiyaçlari sirasinda yaninda bulunmak. d- Kabirlerini ziyaret etmek ve duada bulunmak. e- Vefatlarindan sonra onlarin dostlarina karsi saygi göstermek, ziyaretlerinde bulunmak.

Soru 8 : Anne ve babanin çocuklarina karsi sorumluluklari nelerdir? Cevap : a- Dogdugunda müslüman ismi koymak. b- Güçleri nispetinde onlari besleyip, büyütmek. c- Onlari Islam’a göre terbiye etmek. d- Islami ilimleri ögretip, kazanç yollarini göstermek. e- Onlara fazilet örnegi olmak. f- Dokuz yaslarinda iken yataklarini ayirmak. g- Ibadetlere telkin edip alistirmak. h- Akil balig olduktan sonra mümkünse hemen evlendirmek.

Soru 9 : Yüce Allah (c.c.)’dan korkmak, haram ve süpheli seylerden kaçmak ve sakinmaya ne ad verilir? Böyle olma hali nedir ve böyle olana ne isim verilir? Cevap : Ittika denir. Bu hale Takva, takva olan kimseye de Muttaki denir.

Soru 10: Utanilacak seylerden insani koruyan hale, güzel huylarla vasiflanmaya ve güzel huylu olmaya ne ad verilir? Cevap : Edep denir.

Soru 11: Ihlas ne demektir? Cevap : Herhangi bir is yada ameli güzel bir niyet, saf bir kalple yapmak ve o ise baska bir sey karistirmamaktir.

Soru 12: Riya ne demektir? Cevap : Gösteris demektir. Bir isi gösteris için yada bir maddi yarar maksadiyla yapmaktir.

Soru 13: Tevazu nedir? Cevap : Kendini büyük görmemek, insanlari hakir görmemek, kendini oldugundan asagi saymak.

Soru 14: Allah (c.c.)’a güvenmek, kulluk görevini yaptiktan sonra basariyi Allah (c.c.)’dan beklemek ve insan gücünün yetisemedigi seyleri Allah (c.c.)’a birakip ümitsizlik ve keder içine düsmemege ne denir? Cevap : Tevekkül denir.

Soru 15: Hüsnü zan ve Suizan ne demektir? Cevap : Hüsnü zan: Bir iyiligin üzerine inanç beslemeye, güzel düsünmeye denir. Suizan: Her seyde bir art niyet aramaya, yanlis düsünüp yanlis yorumlamaya denir.

Soru 16: Dili gereksiz seylerden koruyup, ihtiyaçtan fazlasini bos yere konusmamak haline, malayani denilen faydasiz seylerle ugrasmak ve agza her gelen seyi söylemek gibi hallerden kaçinmaya ne denir? Cevap : Hifz-i Lisan (Dili korumak) denir. Peygamberimiz (s.a.v.)’de “Her kim Allah (c.c.)’a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayir söylesin yada sussun” buyurmuslardir.

Soru 17: Utanma, hicap, ar, namus duygularini çirkin seylerden nefsin arindirilmasi, edebe aykiri bir isin ortaya çikmasindan kalbin duydugu rahatsizliga, sikintiya ne denir? Cevap : Haya denir.“Haya imandandir, insanlardan utanmayan Allah (c.c.)’dan da utanmaz. (Hadis)

Soru 18: Secaat ne demektir? Cevap : Yigitlik, kahramanlik, kalp metinligi, gerektiginde tehlikelere atilabilme özelligidir.

Soru 19: Yapilan iyiligin kiymetini bilmek, takdir etmek, söz yada isle memnuniyet göstermeye ne denir? Karsiti Küfran-i Nimet (Nimeti inkardir.) Cevap : Sükür.

Soru 20: Aciya katlanmak, bedene uygun düsmeyen hallere telas göstermeden karsi koymak olan faziletli hale ve basa gelen belalara “imtihandir” diyerek üzülmeden sonunu beklemeye ne denir? Cevap : Sabir denir. “Allah (c.c.) sabredenlerle beraberdir.” (Ayet meali)

Soru 21: Sila-i Rahim ne demektir? Cevap : Akrabayi arayip sormak, kusurlarini bagislamak, ihtiyaçlarinda yardim etmek, onlarla görüsmek, sohbet etmek ve ziyaretlerinde bulunmaktir.“Sila-i Rahim ömrü uzatir”(Hadis)

Soru 22: Müslümanlarin zihin uyanikligi haline, bir seyi çabukça anlayis kabiliyetine, bir insanin ahlak ve davranislarini yüzünden anlamak haline ne denir? Cevap : Feraset denir. “Mü’minin ferasetinden sakinin. Çünkü o,Allah (c.c.)’in nuru ile bakar” buyrulmustur.

Soru 23: Kanaat nedir? Cevap : Kismete riza göstermek, israftan kaçip orta bir halde hareket etmektir. “Kanaat tükenmez bir hazinedir” (Hadis)

Soru 24: Danismak, bir isin hayirli olup olmadigini anlamak için uygun görülen kimselerle görüsüp fikirlerini almaya ne denir? Cevap : Istisare- Müsavere denir. “Müsavere eden zarar görmemistir” (Hadis)

Soru 25: Söz gezdirmek, koguculuk yapmak, bir kimse aleyhine söylenen sözleri bir kötülük maksadi ile o kimseye ulastirmak gibi yapilan çirkin huya ne denir? Cevap : Nemime denir. “Kogucu olan (söz tasiyan- cennete giremez.(Hadis)

Soru 26: Müslümanlarin kalbinde zerre kadar dahi bulunsa cennete girmelerine mani günah nedir? Cevap : Kibir.

Soru 27: Kibirin tersi olan kelimedir. Kendini oldugundan asagi göstermek manasinadir. Alçak gönüllülüktür. Böyle olan kisiler kendisinden asagi olan kisileri küçük görmezler ve akranlari arasinda büyüklenmezler. Her seyi ben bilirim, en iyi ben bilirim demezler. Hatta bazen toprak gibi mütevazi olurlar. Insani olgunlastiran ve topluma sevdiren bu güzel huyun adi nedir? Cevap : Tevazu.

Soru 28: Mal, mülk Allah (c.c.)’indir. Kulun elinde bulunan ve ölmeyecek gibi biriktirdigi her sey bir imtihan vasitasidir. Kul elindeki bu imkanlari, kendisi ve diger insanlar için en faydali sekilde kullanmakla yükümlüdür. Böyle davranmayan kimseyi ne Allah (c.c.), ne de kullar sever. Allah (c.c.)’in kendisine verdigi mal ve mülk emanetinin hakkini vermemis olur. Cömertlik göstermemek Islam’in kinadigi, tasvip etmedigi kötü huyu kul kazanmis olur. Cömert insan hem Allah (c.c.)’a yakin, hem cennete yakin, hem de insanlara yakindir. Ayni zamanda cehennemden de uzaktir. Kötü huylu insansa Allah (c.c.)’dan, cennetten, insanlardan uzak, cehenneme yakindir. Hem ferdi, hem de içtimai zararlari olan bu kötü huyun adi ve yine Islam’da hos görülmeyen bunun aksi huyun adi nedir? Cevap : Cimrilik ve Israf (Savurganliktir).

Soru 29: Müslümanlarin es, dost, akraba ve yakinlarini, hatta memleketlerini ziyaret etmesi, görmesi, ilgi ve alaka kurmasi anlamina gelir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bu konu ile ilgili çok hadisleri olup, bu is yapildigi zaman müslümanlarin cennete gireceklerini müjdelemistir. Islam alimleride yapilmasi gereken bu hareketin vacip, terkininde haram oldugunu söylemislerdir. Islam istilahinda bu güzel ise ne ad verilir? Cevap : Sila-i Rahim.

Soru 30: Ikiyüzlülük ve ara bozuculuga ne ad verilir. Cevap : Nifak.

Soru 31: Aksiran bir müslümanin “Elhamdülillah” demesi gerekir. Buna göre yaninda bulunan müslüman ne demesi gerekir? Cevap : Yerhamükellah demesi gerekir. Soru 32: Baskalarinin evine girecegimiz zaman öncelikle hangi kurallara dikkat etmemiz gerekir? Cevap : a- Selam veririz, b- Adimizi söyleriz, c- Sifatimizi söyleriz, d- Künyemizi bildiririz.

Reklamlar

Bir Yanıt to “AHLAKLA ilgili soru ve cevaplar”

  1. Burçin said

    İftardan, sahur bitinceye kadar geçen sürede düzenli olarak doğal
    mineralli su, maden suyu ve çay tüketerek vücudunuzun kaybettiklerini
    geri kazanmasına yardımcı olabilir, bir sonraki güne daha sağlıklı bir
    şekilde hazırlanabilirsiniz.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: